Skip to content

Volwassenen

Therapie

Er zijn veel vormen van stotteren. De één herhaalt lettergrepen, woorden of zinsdelen. De ander blijft hangen op bepaalde letters, houdt klanken lang aan of blokkeert helemaal. Als volwassen stotteraar zal u dit bekend in de oren klinken. Het stotteren is bij u immers al behoorlijk ingesleten. Misschien hebt u het stotteren geaccepteerd en staat het u niet in de weg in uw dagelijks leven.

Misschien heeft u er nog veel moeite mee en wilt u er graag beter mee om leren gaan. Een standaardtherapie voor stotteren is er niet. In de therapie zoeken we naar de juiste vorm die het beste bij u past (therapie op maat). Dat betekent vaak dat er naast het oefenen van spreektechnieken ook de bijbehorende spanningen en negatieve emoties en gevoelens in spreeksituaties een belangrijke plaats inneemt in de therapie.

Over stotteren

De aanleg voor stotteren is genetisch bepaald. Er is aangetoond dat kinderen van wie één of beide ouders stotteren een groter risico lopen om stotteren te ontwikkelen. Wanneer u aanleg hebt om te gaan stotteren wil dit alleen nog niet zeggen dat het stotteren zich ook daadwerkelijk gaat ontwikkelen.

In Nederland stotteren er tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Er zijn meer jongens die stotteren dan meisjes.

Iedereen heeft een eigen manier van stotteren, niemand stottert op dezelfde manier.

Iemand die last heeft van stotteren, stottert in de ene situatie wel, maar in de andere niet. ook dat is voor iedereen verschillend.

Aanbevolen boeken

Stotteren: van theorie naar praktijk

Stotteren doe je niet alleen

101 vragen en antwoorden over stotteren nieuw

101 vragen en antwoorden over stotteren

Je kunt nog meer informatie vinden op www.stotteren.nl.
Op deze site vindt je informatie over stotteren in het algemeen maar ook tips en adviezen voor de omgeving en luisteraar.