Skip to content

Jongeren

Stotteren bij jongeren

Stotteren kan je behoorlijk in de weg zitten. Wanneer je last hebt van stotteren dan weet je al dat dit een grote invloed kan hebben op je leven. De manier waarop je ermee omgaat in deze fase van je leven kan bepalend zijn voor de toekomst. Allereerst is het aan te raden om je eens in het onderwerp te verdiepen. Er bestaan veel goede en leesbare boeken over stotteren en je kan ook al veel informatie vinden op de website www.stotteren.nl Maak je stotteren bespreekbaar door erover te praten met je ouders, broer(s)/zus(sen), vrienden, vriendinnen, leerkrachten…

Door veel over stotteren te lezen en door met anderen over je stotteren te praten kan het al beter gaan. Toch zal dit in je eentje niet altijd meevallen en zul je wellicht hulp nodig hebben. Stottertherapie kan je hierbij helpen.

Therapie

In de therapie bespreken we wat het jouw doel is van de behandeling en wat jouw mogelijkheden en behoeften daarin zijn. Iedereen stottert op zijn eigen unieke manier en daarop wordt de therapie afgestemd. We maken het stotterprobleem inzichtelijk. Wat denk en voel je als je stottert? Wanneer spreek je vloeiend en wanneer niet? Waar zit jouw vloeiendheid? Wat zijn voor jou de factoren die je stotteren uitlokken en in stand houden?

Goed om te weten

De aanleg voor stotteren is genetisch bepaald. Er is aangetoond dat kinderen van wie één of beide ouders stotteren een groter risico lopen om stotteren te ontwikkelen. Wanneer je aanleg hebt om te gaan stotteren wil dit alleen nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk stotteren gaat ontwikkelen.

Er zijn meer jongen die stotteren dan meisjes. In Nederland stotteren 175.000 mensen, waarvan 20.000 ernstig.

Iedereen heeft een eigen manier van stotteren, niemand stottert op dezelfde manier.

Iemand die last heeft van stotteren, stottert in de ene situatie wel , maar in de andere niet. ook dat is voor iedereen verschillend.

Boekentips

Stotteren: van theorie naar praktijk

Stotteren doe je niet alleen

101 vragen en antwoorden over stotteren nieuw

101 vragen en antwoorden over stotteren

Je kunt nog meer informatie vinden op www.stotteren.nl.
Op deze site vindt je informatie over stotteren in het algemeen maar ook tips en adviezen voor de omgeving en luisteraar.